هنگام خرابی ماشین در جاده چه اقداماتی انجام دهیم؟
یکی از اتفاقات رایج و متداول که ممکن است برای هر راننده ای اتفاق بیفتد، خرابی ماشین در جاده است. خرابی خودرو در جاده موضوعی ناگزیر است و فرقی نمی کند ماشین خود را تازه خریده باشید یا چند سالی از کارکرد آن بگذرد؛ به هر حال این اتفاق به دلایل متعددی رخ می دهد. در صورت روبرو شدن با چنین شرایطی، تنها کاری که راننده باید بکند، تلاش برای حفظ جان خود، سرنشینان و سایر خودروهای موجود در جاده است. به این منظور، خودرو را با دنده سنگین در محل امن و مناسبی متوقف کنید. از چراغ و مثلث خطر برای آگاهی دیگران استفاده کرده و در صورت حل نشدن مشکل، با امداد خودرو تهران یا شهر نزدیک خود تماس بگیرید.
مهم ترین اقدامات موقع خراب شدن خودرو در جاده
بدون شک، اولین کاری که باید هنگام بروز خرابی خودرو در جاده انجام دهید، حفظ آرامش و خونسردی است. پس از هدایت خودرو به سمت حاشیه جاده، باید با امداد خودرو تماس گرفته و درخواست کمک کنید. در ادامه برخی از مهم ترین اقدامات لازم موقع خراب شدن خودرو را معرفی می کنیم:
وحشت نکنید و آرام باشید.
یکی از اقدامات مهم در صورت خراب شدن خودرو در جاده حفظ آرامش و کنترل خودرو است. در این موقعیت، راننده باید از وحشت و استرس دوری کند و به جای آن، تلاشی مثبت برای کنترل خودرو داشته باشد. در این شرایط تنها کاری که به شما کمک می کند، افزایش سرعت عمل، تحریک پذیری و عملکرد هوشمندانه است.
چراغ خطر را روشن کنید.
در صورت خرابی ماشین در جاده، بلافاصله باید چراغ خطر را روشن کنید. این اقدام به سایر راننده ها اطلاع می دهد که خودروی شما دچار مشکل شده است و باید احتیاط کنند. روشن کردن چراغ خطر به رانندگان دیگر اجازه می دهد تا با توجه به شرایط، به درستی از کنار خودروی شما عبور کرده و از بروز تصادف جلوگیری شود. این اقدام از جمله مراحل اولیه حفاظت از خودرو و ایمنی در جاده است.
با دنده سنگین برانید.
در صورت خرابی ماشین، بهتر است خودرو را در دنده سنگین قرار دهید تا به آرامی سرعت کاهش پیدا کند. این اقدامی ضروری است، زیرا در صورت خرابی ترمز، کاهش ناگهانی سرعت ممکن است باعث عدم کنترل خودرو شود. با تغییر دنده به صورت پیوسته و کاهش تدریجی سرعت، فرصت بیشتری برای کنترل خودرو خواهید داشت. همچنین، در صورت لزوم، از ترمز موتوری نیز استفاده کنید. علاوه بر این، حتما پیش از انجام این اقدامات، موقعیت جاده و اطراف را به خوبی مشاهده کنید تا از خطرات احتمالی جلوگیری شود. در صورت خرابی قطعات خودرو، تماس با مکانیک سیار شرق تهران یا نزدیکترین تعمیرکار به شما، بهترین گزینه خواهد بود. بدین ترتیب، نیازی به یافتن تعمیرگاه نبوده و هدر رفتن وقت و انرژی را به دنبال نخواهد داشت.
گرفتن ترمز ناگهانی ممنوع!
در هنگام خرابی خودرو در جاده، به هیچ عنوان نباید ناگهانی ترمز بگیرید. رفتارهای هیجانی و ناگهانی در صورت خرابی خودرو در جاده می تواند بسیار خطرناک باشد و ممکن است منجر به تصادفات جدی شود. زمانی که سرعت بالاست و خودرو ها در حال حرکت هستند، ترمز گرفتن ناگهانی می تواند باعث از دست دادن کنترل خودرو شود. حتی در صورت لزوم ترمز گرفتن، باید به آهستگی و در چند مرحله عمل کنید تا به آرامی سرعت کاهش یافته و کنترل خودرو حفظ شود.
تغییر مسیر ناگهانی، خطر آفرین است!
به هیچ عنوان نباید بهصورت ناگهانی مسیر خودرو را تغییر دهید. چرخاندن ناگهانی فرمان در سرعت بالا می تواند خطرات جانی جدی را به همراه داشته باشد. فرمان در سرعت بالا سنگین تر می شود و کنترل خودرو را دشوار تر می کند. در صورتی که نیاز به تغییر مسیر دارید، این کار را به صورت آرام و تدریجی انجام دهید. قبل از تغییر مسیر، موقعیت جاده و خطرات احتمالی را بهخوبی ارزیابی کنید و کنترل خودرو را به دست بگیرید.
در مکان امن و مناسب توقف کنید.
هنگام خرابی ماشین در جاده، با آرامش در نزدیک ترین توقفگاه مناسب، ماشین را نگه دارید. در جاده های پهن بهتر است در شانه مسیر توقف کنید. در مسیرهای باریک هم، از توقف در پیچ جاده پرهیز نموده تا امکان مشاهده خودرو شما توسط سایر رانندگان نیز فراهم شود.
صبر کنید تا آمپر خودرو پایین بیاید.
تا قبل از توقف کامل و پایین آمدن آمپر، بهتر است ماشین را روشن نگه دارید. چرا که، با صبر کردن برای کاهش آمپر، خطر جوش آوردن ماشین را کاهش می دهید.
حتما از مثلث خطر برای هشدار استفاده کنید.
استفاده از مثلث خطر در صورت خرابی ماشین در جاده موضوعی بسیار مهم است. برای اطلاع رسانی به سایر رانندگان درباره وقوع مشکل، مثلث خطر را با فاصله مناسب از ماشین قرار دهید. در شب هنگام و جاده های پر پیچ و خم، اهمیت استفاده از مثلث خطر بیشتر است. طبق آیین نامه رانندگی، فاصله قرارگیری مثلث خطر در شرایط مختلف تعیین شده است. برای جاده ها و معابر معمولی، 70 متر، در بزرگراهها 150 متر و در سر پیچ جاده ها 200 متر فاصله مناسب قرار دادن مثلت خطر است.
موقعیت خود را با GPS دقیق مشخص کنید.
در صورت نیاز به تماس با امداد خودرو، قبل از ارسال درخواست، باید موقعیت دقیق توقف خود را مشخص کنید. اگر خودرو یا تلفن همراه شما دارای GPS است، می توانید با استفاده از آن لوکیشن دقیق خودروتان را تعیین کنید. در صورتی که این امکان وجود ندارد، می توانید به علائم جاده توجه کنید. هر علامت جاده ای به شما کمک می کند تا موقعیت دقیق خودرو شما را به امداد خودرو اعلام کرده و به آنها کمک کنید به سرعت و به درستی به محل توقف شما برسند.
اگر مشکل قابل حل شدن است، شخصا آن را درست کنید.
در صورتی که مشکل قابل رفع باشد، می توانید شخصا دست به کار شوید. مثلا در صورت پنچری لاستیک، عوض کردن آن کار سختی نیست و می توانید خودتان آن را حل کنید. اما در مواردی که مشکل فنی عامل خرابی خودرو است، بسیاری از رانندگان قادر به رفع آن نیستند و به کمک تعمیرکار نیاز دارند. در این صورت، بهتر است تماسی با مراکز خدماتی مثل امداد خودرو داشته باشید تا مشکل شما رفع شود.
با امداد خودرو تماس بگیرید.
با توجه به مشکل خودرو، با یکی از شرکت های امداد خودرو تماس داشته باشید. می توانید از شماره تماس مربوطه یا اپلیکیشن های موبایل هم برای این موضوع استفاده کنید. با ارائه جزئیات مشکل و موقعیت دقیق خودرو، درخواست خود را به آنها اعلام نمایید.
اگر آنتن ندارید، از ماشین های عبوری درخواست کمک کنید.
در صورتی که برای تماس با امداد خودرو آنتن ندارید و دسترسی به اینترنت شما محدود است، از ماشینهای رهگذر درخواست کمک کنید. رانندگان عبوری می توانند به مناطقی با آنتن قوی تر بروند و با شرکت های امداد خودرو تماس بگیرند و موقعیت مکانی شما را به آنها اعلام کنند.
اگر خودرو را ترک کردید، حتما وسایل ضروری را با خود ببرید.
به هر دلیلی اگر مجبور شدید تا خودرو را ترک کنید، وسایلی همانند گوشی موبایل، کیف پول، مدارک ارزشمند و سایر موارد مورد اهمیت را با خود ببرید. با این حال، بهتر است در جاده های تاریک و شب هنگام به هیچ وجه از خودرو پیاده نشوید.
جمع بندی
خرابی خودرو در جاده ممکن است برای هر راننده ای اتفاق بیفتد و رانندگان حرفه ای حداقل یکبار با آن مواجه شده اند. در هنگام بروز خرابی ماشین در جاده باید با حفظ خونسردی و روشن کردن چراغ چک، خودرو را به حاشیه جاده هدایت کرده و در اولین فرصت با امداد خودرو غرب تهران یا موقعیت نزدیک خود تماس بگیرید.