معایب و مزایای کمک داور ویدیویی VAR
برای طرفداران فوتبال، جام جهانی بزرگترین رویداد ورزشی دنیاست.از سال 1930 هر چهار سال یکبار این مسابقات در نقاط مختلف دنیا برگزار شده اند و بجز افزایش تعداد تیم های شرکت کننده به 32تیم در سال 1998 شاهد تغییرات زیادی در قوانین این مسابقات در طی این سال ها نبودیم.یکی از دلایل عدم ایجاد تغییر در ساختار و قوانین این مسابقات بی میلی فیفا برای استفاده از تکنولوژی های روز دنیا بوده است ولی اینبار در جام جهانی 2018 روسیه که با قهرمانی فرانسه به پایان رسید شاهد اتفاقی نو در این مسابقات بودیم.برای اولین بار در تاریخ، فیفا از تکنولوژی کمک داور ویدیویی VAR در مهمترین مسابقات خود استفاده کرد و تکنولوژی کمک داور ویدیویی VAR تاثیر بسزایی در این مسابقات گذاشت .البته دید شما نسبت به تکنولوژی کمک داور ویدیویی VAR به اینکه شما طرفدار کدام تیم بودید هم بستگی زیادی دارد.در این پست از سایت باارزش به بررسی معایب و مزایای کمک داور ویدیویی VAR و همچنین بررسی عملکرد VAR در جام جهانی 2018 می پردازیم.
در جام جهانی 2018 روسیه، 29 خطای پنالتی گرفته شد که نسبت به دوره قبلی جام جهانی 16 پنالتی بیشتر است. 11 پنالتی از 16 پنالتی در جام جهانی اخیر با کمک تکنولوژی کمک داور ویدیویی VAR که به داوران امکان بازبینی صحنه های بحث برانگیز را فراهم می کند گرفته شده اند.
حتی با توجه به اینکه از تکنولوژی کمک داور ویدیویی VAR در تمام صحنه های مشکوک پنالتی استفاده نشد باز با این حال پنالتی های گرفته شده جام جهانی روسیه نزدیک به دو برابر نسبت به دوره ی قبل بیشتر شده اند که این نشان از تاثیر بسزای تکنولوژی در این رقابت ها دارد.
تکنولوژی کمک داور ویدیویی VAR باعث ایجاد آرامش خاطر در داوران می شود،حسی که قبلا هرگز نداشته اند.اگر داور در جریان بازی به اشتباه خطای پنالتی بگیرد یا نتواند خطای پنالتی را تشخیص دهد، با کمک این تکنولوژی به داور بازی هشدار داده می شود و بدین ترتیب امکان تصحیح تصمیم داور بوجود می آید.این یعنی امکانی فوق العاده برای داوران.اصلاح تصمیمات اشتباه امکانی عالی برای ورزش و طرفدارانش است تا در پایان بازی شاهد شکست ناعادلانه تیم خود بدلیل اشتباهات داوری نباشند.
برای اثبات توانایی تکنولوژی کمک داور ویدیویی VAR در اجرای عدالت در ورزش ،تنها اشاره به تعداد پنالتی های گرفته شده در این دوره از رقابت ها و مقایسه آن با تعداد پنالتی های جام جهانی برزیل کافی بنظر می رسد.
اطمینان خاطر بوجود آمده در داوران بدنبال وجود تکنولوژی کمک داور ویدیویی VAR باعث کمتر شدن فشار روانی بر داور می شود.تعداد پنالتی های گرفته شده در جام جهانی روسیه نشان می دهد که داوران بدلیل وجود تکنولوژی کمک داور ویدیویی VAR بدون واهمه از گرفتن تصمیم اشتباه،عملکرد بهتری از خود نشان داده اند.
در حالی که فیفا با به کارگیری تکنولوژی کمک داور ویدیویی VAR بدنبال کاهش اتفاقات بحث برانگیز در فوتبال بود، حالا خود این سیستم تبدیل به موضوعی چالشی در جامعه فوتبال شده است.
در جام جهانی 2018 شاهد لحضاتی بودیم که نیاز رجوع به تکنولوژی کمک داور ویدیویی VAR ضروری بنظر می رسید ولی داوران از این کار امتناع کردند.بطور مثال صحنه ی مشکوکی که در جریان بازی بلژیک و برزیل در محوطه ی جریمه بلژیک رخ داد و نیاز به بازبینی در آن صحنه حس می شد ولی عدم رجوع داور به تکنولوژی کمک داور ویدیویی VAR باعث گرفته نشدن پنالتی برای تیم برزیل شد.البته شاهد اتفاقات بالعکس در این مورد نیز بودیم، بطور مثال داور بعد از بازبینی صحنه به کمک تکنولوژی کمک داور ویدیویی VAR ، گلی را که با دست بازیکن کرواسی به ثمر رسیده بود، مردود اعلام کرد.
در مجموع تکنولوژی کمک داور ویدیویی VAR باعث تصحیح 17 مورد از 20 تصمیم اشتباه این رقابت ها شد که این نشان از سربلندی این تکنولوژی در این رقابت هاست.
تکنولوژی کمک داور ویدیویی VAR توانایی تشخیص تصمیمات اشتباه را ایجاد می کند و داوران ناظر بر این تکنولوژی،نکات لازم را به داور گوشزد می کنند ولی در نهایت تصمیم گیرنده نهایی برای رجوع به این تکنولوژی داور اصلی بازی است.پس اگر داور اصلی تصمیم به بازبینی صحنه نگیرد،تلاش داوران ناظر و توانایی تکنولوژی کمک داور ویدیویی VAR به کل فاقد اهمیت می شود.
ایجاد امکانی مبنی بر الزامیت داوران در استفاده از این سیستم می تواند باعث کارآمدتر شدن تکنولوژی کمک داور ویدیویی VAR گردد.فیفا بر این باور است که تصمیم گیرنده نهایی باید داور باشد و نه تکنولوژی ولی این دلیل قانع کننده ای نیست چرا که افراد حاضر در اتاق بازبینی نیز داور هستند.
تکنولوژی کمک داور ویدیویی VAR بی عیب و نقص نیست ولی موفقیت این تکنولوژی در جام جهانی 2018 نشان داد که فیفا در کنار سایر لیگ های بزرگی مثل NBA و NFL گامی در مسیر درست برای رساندن ورزش به عصر جدید برداشته است.
با توجه به پیشرفت چشمگیر دوربین ها و صفحات نمایشگر، امکان اجرای تکنولوژی کمک داور ویدیویی VAR از سال ها پیش وجود داشت.اگر این تکنولوژی از جام جهانی قبلی شروع به کار می کرد شاید گرفته شدن پنالتی ایران مقابل آرژانتین در جام جهانی 2014 باعث رقم خوردن سرنوشت متفاوتی برای فوتبال کشورمان در طی سال های اخیر می شد.
یکی از معایبی که منتقدان این تکنولوژی ابراز می دارند کاسته شدن از هیجان های بالفطره فوتبال و نیز دوری از فلسفه اصلی فوتبال است.
حال سوالی که بوجود می آید این است که: برقرای عدالت یا حفظ جذابیت؟
مطالب مرتبط:
ده تکنولوژی که دنیا را تغییر خواهند داد
یافته های علمی که در آینده نزدیک شاهد آن خواهیم بود
باور های غلط درباره فعالیت ورزشی