زندگینامه عباس کیارستمی
نام:عباس
نام خانوادگی:کیارستمی
تاریخ تولد:1319/4/1
تاریخ وفات:1395/4/14
محل تولد:تهران
محل وفات:پاریس
عباس کیارستمی 1 تیر 1319 در تهران متولد شد ، او فیلمنامه نویس، تهیه کننده، کارگردان، کارگردان هنری، تدوین گر، نقاش، شاعر و عکاس بین المللی اهل ایران میباشد.
کیارستمی از سال1970 میلادی در عرصهٔ سینما شروع به فعالیت کرد، او بیش از 40 فیلم سینمایی، کوتاه و مستند ساخته است. از مهم ترین آثار وی می توان به:سه گانه کوکر، کلوزآپ (1990)،طعم گیلاس (1997)، باد ما را خواهد برد (1999) و کپی برابر اصل(2010) اشاره کرد.
کیارستمی علاوه بر سینما در عرصه های دیگر هنری از جمله شعر، عکاسی، چیدمان، موسیقی، طراحی گرافیک، طراحی و نقاشی نیز فعال بود. او را باید در زمره سینماگران موسوم به موج نوی سینما در ایران به شمار آورد.
کیارستمی برنده چندین جایزهٔ بزرگ سینمایی است. کیارستمی پنج بار نامزد دریافت جایزه نخل طلای جشنواره فیلم کن شد و در سال 1997 در پنجاهمین دورهٔ جشنواره فیلم کن برای فیلم طعم گیلاس موفق به دریافت این جایزه گردید.
وی در جشنواره های متعدد معتبر فیلم جهان به عنوان داور حضور داشته است و با 4 دوره حضور به عنوان داور در جشنواره فیلم کن در سالهای 1993، 2002، 2005 و 2014 در بین هنرمندان ایرانی پیشتاز است. وی همچنین با دریافت 32 دست آورد شخصی به عنوان پر افتخارترین هنرمند ملی ایران است.
زندگی شخصی عباس کیارستمی
کیارستمی در مدرسهٔ جم در قلهک با آیدین آغداشلو همدرس شد. نخستین تجربهٔ هنری او نقاشی بود او این هنر را تا پایان دوران نوجوانی همچنان ادامه داد تا آنجا که در سن 18 سالگی توانست در یک مسابقهٔ نقاشی برندهٔ جایزه شود. وی اندکی پس از این کامیابی در دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران پذیرفته شد. او در دانشگاه بیشتر به فراگیری نقاشی و طراحی گرافیک پرداخت و در هنگام تحصیل برای تأمین هزینه های زندگی به عنوان پلیس راهنمایی رانندگی مشغول به کار شد.
نوجوانی عباس کیارستمی
کیارستمی از سال 1340 یعنی در دهه 1960 به عنوان نقاش تبلیغاتی در آتلیه 7 و یکی دو مؤسسهٔ دیگر به کار طراحی جلد کتاب، پوستر و آگهی های بازرگانی پرداخت، و بعدها به «تبلی فیلم» رفت. از سال 1346 در سازمان تبلیغاتی نگاره به طراحی و ساختن تیتراژ فیلم پرداخت که نخستین آنها تیتراژ فیلم وسوسهٔ شیطان ساختهٔ محمد زرین دست بود.
عکس سیاه و سفید عباس کیارستمی
طراحی پوستر و ساخت تیتراژ فیلم های قیصر و رضا موتوری ساختهٔ مسعود کیمیایی را او انجام داد. مدتی بعد به دعوت فیروز شیروانلو، که مسئولیت «امور سینمایی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان را داشت به کانون رفت و در سال 1349 فیلم کوتاه نان و کوچه را ساخت.
عکس جوانی عباس کیارستمی
در سال 1351 فیلم زنگ تفریح را ساخت و با ساخت فیلم مسافر در سال 1353 مطرح شد. او در سینمای بعد از انقلاب پایه گذار سینمایی شد که تا به حال فیلمسازان زیادی پیرو این نوع سینما، فیلم ساخته و مطرح شده اند.
عباس کیارستمی با فیلم طعم گیلاس در سال 1997 جایزه نخل طلای جشنواره فیلم کن را هم از آن خود کرده است.
عباس کیارستمی برنده نخل طلا
کیارستمی در 1969 با پروین امیرقلی ازدواج کرد و در سال 1982 از او جدا شد. آن ها از این پیوند، صاحب دو پسر به نام های احمد زادهٔ 1971 و بهمن 1978 شدند. فرزند دوم او بهمن کیارستمی در سال 1993 در سن 15 سالگی مدیر فیلم برداری و کارگردان شد و فیلم مستند سفری به دیار مسافر را ساخت.
کیارستمی از جمله کارگردانانی است که پس از انقلاب 1357 ایران در کشور باقی ماند. او بر این باور است که تصمیم به ماندن، مهم ترین تصمیم او برای زندگی حرفه ای اش بوده است.
فیلم سازی عباس کیارستمی
دهه 1970 میلادی (بین سال های 1348 تا 1358 )
در راستای ساخته شدن و روی کار آمدن موج نوی سینمای ایران عباس کیارستمی به کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان تهران کمک کرد تا بخشی جدید برای فیلم سازی ساخته شود. از این رو فیلم 12 دقیقه ای کیارستمی به نام نان و کوچه در سال 1348/1349 ساخته شد. این فیلم داستان بچه مدرسه ای را روایت می کرد که گرفتار یک سگ وحشی شده است. دو سال بعد فیلم زنگ تفریح ساخته و پس از آن، کانون محفلی شد برای ساخت فیلم های ایرانی. در این دهه با پوست انداختن سینمای ایران عباس کیارستمی شروع به ساخت فیلم هایی با محوریت فردگرایی کرد.
عباس کیارستمی در سال 1356
کیارستمی پس از فیلم تجربه، فیلم مسافر را در سال 1352/1353 ساخت. محوریت فیلم سعی داشت رفتارهای آدمی و بی تفاوت بودن مسائل اطراف از دید یک پسر بچه ده ساله را به ما نشان دهد. پسر بچه ای که تمام فکر و خیالش دیدن مسابقه ی فوتبال در تهران بود.
برایش مهم نبود دوستان و آشنایان چه می گویند، آن ها را نیز فریب می داد تا بتواند به چیزی که می خواهد برسد. مهم نبود راهی که می رود درست است یا غلط! مهم رسیدن به هدف بود. فیلم مسافر کیارستمی را می توان یکی از بهترین های کارنامه کاری وی نامید. استفاده از پارادوکس سادگی و پیچیدگی داستان و همچنین روایت مستندگونه در قالب یک فیلم از ویژگی های بارز مسافر است که پس از آن کمتر در آثار وی دیده شد.
کیارستمی در سال 1353-1354 دو فیلم کوتاه به نام های من هم می توانم و دو راه حل برای یک مسئله را کارگردانی کرد. مدتی بعد نیز فیلم رنگ ها و پس از آن فیلم لباسی برای عروسی را به نمایش در آورد. لباسی برای عروسی روایت گر داستان بحث و جدل سه نوجوان بر سر یک لباس عروسی است که آن را در جشن عروسی بپوشند.
فیلم لباس عروسی دیپلم افتخار جشنواره بین المللی فیلم موسکو، دیپلم ویژه هیئت داوران و جایزه ویژه تلویزیون ملی ایران در یازدهمین جشنواره بین المللی فیلم کودک و نوجوان تهران را از آن خود کرد. نخستین فیلم بلند عباس کیارستمی در دوران فیلم سازی اش، فیلم 112 دقیقه ای گزارش است که در سال 1355/1356 به نمایش در آمد. همچنین دوسال بعد وی فیلم قضیه شکل اول، شکل دوم را ساخت.
فیلم سازی عباس کیارستمی
دهه 1980 میلادی ( بین سال های 1358 الی 1368 )
کیارستمی در آغاز این دهه چند فیلم کوتاه را کارگردانی کرد که از جمله آن ها می توان به بهداشت دندان، به ترتیب یا بدون ترتیب، همسرایان و همشهری اشاره کرد. شروع موفقیت های جهانی عباس کیارستمی را می توان از سال 1365/1366 با فیلم “خانه دوست کجاست؟” در نظر گرفت. این فیلم توانست جوایز بیشماری نظیر پلنگ برنزی، جایزه کنفدراسیون بین المللی هنر سینما، جایزه فیبرشی و جایزه فیلم منتخب انجمن منتقدان فیلم از جشنواره فیلم لوکارنو را از آن خود کند. همچنین این فیلم مدال طلای شهر در جشنواره فیلم جیفونی را از آن خود کرد.
بار دیگر در فیلم های کیارستمی واقع گرایانه بودن و ساده زیستن را مشاهده می کنیم. مسافر داستان یک پسر بچه 8 ساله را روایت می کند که قصد دارد دفترچه دوستش را که در روستایی در همان نزدیکی خودشان زندگی می کند تحویل دهد. اگر این کار را نکند دوستش از مدرسه اخراج می شود. شاهد هستیم یک کودک با قلبی پاک و ذاتی سالم چطور می کوشد تا به دوستش کمک کند و به عبارتی این کودک قهرمان داستان است!
نمایی از فیلم خانه دوست کجاست؟
دهه 1990 (بین سال های 1368 الی 1378)
دهه سوم از پنج دهه کاری عباس کیارستمی که در آن شاهد آثار ماندگار و تحسین شده زیادی هستیم. این دهه کیارستمی را چندپله از کارگردانان هم دوره خود بالاتر برد.
اولین فیلم وی در این دهه «کلوزآپ» نام دارد که ترکیبی است از فیلم و مستند. کلوزآپ روایت گر داستان واقعی زندگی شخصی به نام حسین سبزیان است که خود را جای محسن مخملباف معرفی می کند. در انتها و زمانی که مخملباف واقعی ظاهر می شود، شخصیت داستان در دادگاه دلیل کار خودرا علاقه زیاد و دیوانه وار خود به سینما را مطرح می کند. کلوزآپ قدمی دیگر برای بیشتر شناخته شدن کیارستمی در خارج از ایران برداشت. همچنین این فیلم پس از چندین سال (سال 1390/ 1391) توسط نشریه سایت اند ساونددر فهرست 50 فیلم برتر تاریخ سینما قرار گرفت.
نمایی از فیلم کلوزآپ عباس کیارستمی
حال به سراغ سه فیلمی می رویم که از نگاه منتقدین به عنوان سه گانه کوکر یا سه گانه زلزله شناخته می شود. اولین فیلم از این سری «خانه دوست کجاست» به حساب می آید و دومین قسمت از دید منتقدین خارجی سینما «زندگی و دیگر هیچ» نام دارد. زندگی و دیگر هیچ ساخته کیارستمی در سال 1371 توانست برنده جایزه نوعی نگاه در چهل و پنجمین جشنواره فیلم کن شود.
داستان فیلم زلزله روستای کوکر در سال 1369 را روایت می کند. یک پدر و پسر که پس از رخ دادن این زلزله از تهران به سمت منطقه زلزله زده می روند تا از سلامت دو پسر روستایی آگاه شوند. حال در این بین روستاییان زلزله زده و زندگی طاقت فرسا آن ها را مشاهده می کنند. طی آن سال کیارستمی توانست جایزه روبرتو روسلینی را دریافت کند که در واقع اولین جایزه دوران هنری اش در زمینه کارگردانی بود.
و در آخر فیلم «زیر درختان زیتون» که منتقدان آن را سومین قسمت از این سه گانه می نامند. از طرفی منتقدانی همچون آدرین مارتین عقیده دارند که این سه گانه همانند یک مثلث است. هر ضلع قصد دارد تا داستانی جدا را برای ما نقل کند. حال این داستان ها علاوه بر بازی کردن با ذهن بیننده یک دیگر را به هم متصل می کنند. در خانه دوست کجاست شاهد وقایع قبل از زلزله هستیم و چطور رخ دادن اتفاقات را تماشا می کنیم تا به زیردرختان زیتون و وقایع بعد از زلزله می رسیم. فیلم زیردرختان زیتون در سال 1373/1374 توسط میراماکس فیلمز در آمریکا منتشر شد و این فیلم تحسین شده باعث شد تا عباس کیارستمی برای اولین بار نامزد دریافت نخل طلا جشنواره فیلم کن شود.
کیارستمی در لومیر و شرکا با 40 کارگردان مطرح جهان از جمله دیوید لینج همکاری داشته است
فیلم زیر درختان زیتون کیارستمی
فیلم بعدی کیارستمی در سال 1375/1376 با نام گیلاس ساخته شد. گیلاس را می توان معروف ترین اثر کیارستمی نامید. فیلمی که توانست جایزه نخل طلایی کن در همان سال را برای وی به همراه داشته باشد. در کنار آن ستایش منتقدین را به همراه داشت. مجله تایم در سال 1383 از این فیلم جز 10 فیلم برتر تاریخ جشنواره کن نام برد. گیلاس زندگی مردی را روایت می کند که تنها یک هدف در سر می پروراند و آن هم خودکشی است.
فیلم طعم گیلاس عباس کیارستمی
عباس کیارستمی در ادامه موفقیت هایش در سال 1377-1378 فیلم «باد مارا خواهد برد» را اکران کرد. این فیلم جایزه شیرنقره ای فیلم ونیز و فیپرشی جشنواره فیلم ونیز را کسب کرد و به عنوان صد اثر برتر سینمای جهان از نگاه برگزارکنندگان جشنواره بین المللی فیلم تورنتو انتخاب شد. یکی از ویژگی های خاص باد مارا خواهد برد، این بود که در طول فیلم کمتر پیش می آمد تا ما هنرپیشه ها را ببینیم! مدام در حال دیدن لوکیشن های مختلفی هستیم که صدای بازیگر برروی آن ها قرار داده شده است.
دهه 2000 (بین سال های 1378 الی 1388)
در سال 1379 عباس کیارستمی به همراه سیف الله صمدیان به درخواست صندوق بی المللی توسعه کشاورزی سازمان ملل متحد برای ساخت فیلمی مستند راهی اوگاندا شدند. وی طی 10 روز مستند ای بی سی آفریقا (ABC Africa) را ساخت. جف اندرو، منتقد کمپانی تایم اوت، در مورد این فیلم گفته است که این مستند همانند 4 ساخته قبلی کیارستمی در مورد مرگ و میر انسان ها نیست ولی مرگ و زندگی را تحت الشعاع قرار داده است.
حال به سراغ یکی دیگر از فیلم های موفق کیارستمی می رویم. درست یک سال پس از مستند ای بی سی آفریقا، وی طی یک فیلم به نام ده (10) زندگی یک زن ایرانی را به تصویر کشید. یک زن که در اتومبیل خود نشسته و طی سکانس ّهایی با ده شخص مختلف به صحبت کردن می پردازد. آو اسکات، منتقد سینما، در مورد این فیلم می گوید که کیارستمی بزرگترین کارگردان ایرانی در سطح بین المللی بوده و می داند چگونه فیلم خود را به بهترین شکل بسازد. وی به خوبی می داند اتومبیل وسیله ای است که ماه ها در آن به تفکر می نشینیم یا به گفت وگو می پردازیم.
پوستر فیلم ده عباس کیارستمی
افتخارات عباس کیارستمی در زمینه کارگردانی و فیلم سازی به همین جا ختم نمی شود. در سال 1381/1382 برای اولین بار دست به ساخت فیلمی زد که نه دیالوگ محور است و نه بازیگری دارد! در اصل فیلم 5 سکانس از سواحل و شهر خیخن اسپانیا را به نمایش گذاشته که هر سکانس در حدود 15 دقیقه نمایشش به طول می انجامد. کیارستمی طی نمایش فیلم از بینندگان می خواهد که در صورت خسته شدن به هیچ وجه سالن را ترک نکنند. اگر خسته شدید می توانید چشم هایتان را بسته و از موسیقی زیبای این فیلم لذت ببرید. در راستای این فیلم بار دیگر جف اندرو به ستایش کیارستمی می پردازد. کیارستمی در این دهه جایزه آکیرا کوروساواجشنواره فیلم سانفرانسیسکو برای یک عمر دستاورد هنری و دکترای افتخاری دانشگاه اکول نرمال سوپریور و دانشگاه سوربن را بدست آورد.
فیلم شیرین عباس کیارستمی، تصویرگر نگاه 113 بازیگر زن، بدون هیچ سخنی به دوربین فیلمبرداری است.
دهه 2010 ( بین سال های 1388 تا 1398)
در سال 1389 اولین فیلم کیارستمی به نام «کپی برابر اصل» در خارج از ایران فیلم برداری و تولید شد. این فیلم روایت گر داستان رویارویی یک زن فرانسوی با مردی انگلیسی بود. پیتر بردشاو، منتقد روزنامه گاردین عقیده دارد فیلم کپی برابر اصل عجیب ولی زیباست. در طول فیلم ما شاهد زنی هستیم که شدیدا پرانرژی است ولی رفتارهای عجیبی از خود نشان می دهد. وی در ادامه صحبت هایش این سبک فیلم سازی را مختص به خود کیارستمی دانسته و اعلام کرده با این که این سبک انحصاری وی است ولی موفقیتی در آن دیده نمی شود. از طرفی راجر ایبرت کیارستمی را ستایش کرده و گفته که با این روش او به خوبی می تواند به فیلم فضا و حس دهد.
پوستر فیلم کپی برابر اصل کیارستمی
در همین سال فیلم کپی برابر اصل توانست جواز حضور در جشنواره کن را بدست آورد و ژولیت بینوش، بازیگر زن این فیلم، توانست جایزه نقش اول را از جشنواره کن بدست آورد. همچنین جدای از نامزد شدن کیارستمی برای دریافت نخل طلایی آن هم برای چهارمین بار در جشنواره فیلم کن، توانست جایزه بهترین فیلم خارجی زبان انجمن منتقدان فیلم دالاس فورت وورث را بدست بیاورد. در ادامه موفقیت های وی، عباس کیارستمی در سال بعد برای پنجمین بار نیز برای فیلم یک عاشق نامزد دریافت نخل طلایی جشنواره فیلم کن شد. در سال 1391/1392 توانست نشان افتخار دولت ژاپن و در سال بعد نشان دکوراسیون علوم و هنر اتریش را از آن خود کند.
افتخارات عباس کیارستمی
داوری در جشنواره ها
کیارستمی در بسیاری از جشنواره های فیلم به عنوان داور حضور داشته است که می توان از جشنواره فیلم کن در سال های 1993، 2002، 2005 و 2014 به عنوان برجسته ترین آن ها یاد کرد.[53]همچنین در سال 2005 سرپرست داوران در بخش دوربین طلایی جشنوارهٔ فیلم کن بود. او در سال 1985 در جشنوارهٔ فیلم ونیز در سال 1990 در جشنوارهٔ فیلم لوکارنودر 1996 در جشنوارهٔ فیلم سن سباستین، در 2004 در جشنواره فیلم سائو پائولو، در 2007 در جشنوارهٔ فیلم کاپالبیو به عنوان سرپرست داوران و در سال 2011 در جشنواره فیلم کاستندورف صربستان به داوری پرداخت. او در بسیاری از جشنواره های فیلم در سراسر اروپا مانند جشنوارهٔ فیلم استوریل پرتغال، به طور مرتب حضور دارد.
ده فیلم ساز برتر آسیا
کیارستمی و فیلم کلوزآپ ساخته وی، در جریان بیستمین جشنواره بین المللی فیلم پوسان 2015 در رده بندی برترین هنرمندان و فیلم های قاره آسیا، در میان 10 هنرمند و اثر شاخص قاره قرار گرفتند. عباس کیارستمی در فهرست 10 کارگردان برتر سینمای آسیا، پس از یاسوجیرو اوزو و هو شیائو-شین در رده سوم برترین ها قرار گرفته است. آکیرا کوروساوا، ساتیا جیت رای، وونگ کار وای، اپیچاتپونگ ویراستاکول، جیا ژانکه، کنجی میزوگوچی و ادوارد یانگ رتبه های بعدی این رده بندی را به خود اختصاص داده اند.
ششمین کارگردان برتر جهان
روزنامه گاردین در سال 2011 در گزارشی فهرست 40 کارگردان بزرگ معاصر سینمای دنیا را منتشر کرد. عباس کیارستمی در مکان ششم این لیست و بالاتر از بسیاری از چهره های نامدار سینما همچون دیوید کراننبرگ، دیوید فینچر، استیون سودربرگ، پدرو آلمودوار و گاس ون سنت قرار گرفت.
محبوب ترین چهره سینما ایران
در سال 2015 در یک نظرسنجی که توسط وب سایت فرانسوی لاسینتک (سینماتک) از 26 کارگردان برجسته معاصر سینمای جهان انجام شد، عباس کیارستمی محبوب ترین چهره سینمای ایران از دیدگاه این گروه از موفق ترین کارگردانان حال حاضر سینمای جهان بود.
دیگر فعالیت های عباس کیارستمی
کیارستمی تجربه های متفاوتی در زمینه های مختلف نظیر آهنگسازی، طراحی صحنه، پوستر و لباس، تدوین و حتی بازیگری و رهبری اپرا داشته است، وی همچنین در زمینهٔ عکاسی طبیعت شناخته شده است. او به تازگی دو کتاب از ادبیات کلاسیک ایران به نام های حافظ به روایت عباس کیارستمی و سعدی از دست خویشتن فریاد را منتشر ساخته است.
عکاسی
نمایشگاه های عکس کیارستمی در ایتالیا، انگلستان، ژاپن، چین و موزه هنرهای معاصر تهران برپا شده است. در حراجی کریستی دبی به تاریخ 1 مه 2008 میلادی، عکسی از کلکسیون عکس های عباس کیارستمی به قیمت حدود 130 هزار دلار فروخته شد در ادامه این کار نمایشگاه دیگری از آثار کیارستمی در موزه هنر شهر امپراتوری، در قلب پکن برگزار شد. همچنین او دو نمایشگاه عکس در گالری گلستان برگزار کرده است. همچنین کیارستمی پوستر اصلی یازدهمین جشن بزرگ سینمای ایران را طراحی کرد. کیارستمی در این پوستر، با استفاده از نماد دو درخت در امتداد عدد یازده و المان های سینمایی در پس زمینه سفید، به نوعی طراوت، رشد و بالندگی سینمای ایران را مورد توجه قرار داده است.
تیتراژ و طراحی پوستر
به همین سادگی و یک حبه قند ساخته رضا میرکریمی نیز فیلمی بود که به خط عباس کیارستمی تیتراژ اولیه آن نوشته و به دست کیارستمی پوستر آن طراحی شده بود. طراحی پوستر و ساخت تیتراژ فیلمهای قیصر و رضا موتوری ساختهٔ مسعود کیمیایی نیز از دیگر اثرهای مورد توجه کیارستمی در طراحی بود.
کارگاه های آموزشی
کیارستمی در سالهای اخیر کارگاه های آموزشی متعددی را در شهرهای مختلف ایران و خارج از کشور برای هنرجویان برگزار کرده است. او زمانی به فرانس پرس گفته بود:«هر سال در چهار یا پنج کارگاه که هر کدام ده روزی به طول می انجامد، شرکت می کنم و هر بار سعادت بزرگی برای من است. بسیار مشتاق و بی تاب برای این کار هستم؛ چون همیشه علاقه مندم از زمان خود استفاده ای کنم.» او اضافه کرده بود:«زمانی از خودم احساس رضایت دارم که به این جوان ها بیاموزم و مطمئن هستم همان اندازه که به جوانان تدریس می کنم از آن ها یاد می گیرم.»
موسیقی
کیارستمی رهبری دو گروه اپرا را نیز در شهرهای پاریس و لندن به عهده داشت. او سابقه اجرای موفقیت آمیز اپرا زن ها همگی همان جورند را در جشنواره هنری فرانسه را در کارنامه خود دارد. همچنین عباس کیارستمی طراحی دکور صحنه، طراحی پوستر، بروشور و بلیت های کنسرت های مشکاتیان را انجام داده است.
معماری
کیارستمی داور سومین دوره جایزه معماری میر میران بود و همچنین درکنار تقوایی، بهمن جلالی و سیف الله صمدیان به داوری اولین مسابقه عکس فرش دست باف در ایران پرداخت. کیارستمی به همراه چند تن از معماران ایرانی نیز نمایشگاه آثار معماری هفتم را برگزار نمود.
بیماری و مرگ عباس کیارستمی
مراسم یادبود عباس کیارستمی در موزه سینما در تهران
در تاریخ 7 فروردین 1395 کیارستمی در پی شدت گرفتن مشکلات جسمی، با نظر پزشکان معالج در بیمارستان بستری شد. در تاریخ شنبه 14 فروردین 1395 خبری مبنی بر اینکه عباس کیارستمی از سرطان دستگاه گوارش رنج می برد منتشر شد. کیارستمی به دلایل متعدد، از جمله خونریزی داخلی، چهار عمل جراحی را پشت سر گذاشت. اولین عمل، عمل جراحیِ درمانی بود. دومین عمل به دلیل خونریزی داخلی صورت گرفت و سومین عمل برای برداشتن کیسه صفرا و آخرین عمل به دلیل عفونتِ پیشرفته بوده است. در ادامه روند درمان وی رو به پیشرفت گزارش شده و طول درمان بنا به تشخیص تیم معالج برای کنترل شرایط بیماری، عباس کیارستمی در خواب مصنوعی به سر می برد.
کیارستمی پس از گذراندن دورهٔ نقاهت در تهران برای ادامهٔ درمان با آمبولانس هوایی کمپانی MK2 با هزینه تهیه کننده فیلم آخرش که ساخته نشد، راهی فرانسه شد اما پس از چند روز به دلیل لخته شدنِ خون، سکته مغزی کرد و در پاریس درگذشت.
بعد از درگذشت عباس کیارستمی، کمپین پیگری پرونده پزشکی او توسط گروهی از سینماگران و علاقمندان به کیارستمی راه اندازی شد، هدف این کمپین پیگیری روند درمان عباس کیارستمی در ایران و فرانسه است و قصد دارد تا مشخص کند آیا در روند درمان این کارگردان قصوری از طرف تیم پزشکی رخ داده است یا خیر.
فیلم شناسی عباس کیارستمی
نان و کوچه1349
زنگ تفریح1351
تجربه1353
مسافر1353
من هم می توانم1354
دو راه حل برای یک مسئله1354
رنگ ها1354
لباسی برای عروسی1354
گزارش1356
بزرگداشت معلم ها1356
راه حل1356
قضیه شکل اول، شکل دوم1358
دندان درد1359
بهداشت دندان1360
به ترتیب یا بدون ترتیب1361
همسرایان1361
همشهری1362
اولی ها1363
کلید1364
خانه دوست کجاست؟1365
مشق شب1367
کلوزآپ1368
زندگی و دیگر هیچ1370
سفری به دیار مسافر1372
زیر درختان زیتون1373
سفر1373
بادکنک سفید1373
لومیر و شرکا1374
دربارهٔ نیس1374
تولد نور1376
طعم گیلاس1376
بید و باد1377
باد ما را خواهد برد1378
ای بی سی آفریقا1379
ایستگاه متروک1380
ده1380
پنج1381
ده دقیقه پیرتر1381
10 روی ده1383
بلیت ها1384
کارگران مشغول کارند1384
فرش ایرانی1385
هر کس سینمای خودش1386
شیرین1387
کپی برابر اصل1389
مثل یک عاشق1391
آشنایی با لیلا1391
آینده دوباره پر شده1392
جوایز عباس کیارستمی
- کیارستمی مورد تحسین مخاطبان و منتقدان سراسر جهان قرار گرفته و موفق به دریافت حداقل هشتاد جایزه معتبر تا سال 2014 شده است.
- جایزه روبرتو روسلینی 1990
- جایزه سینمایی دکوورتس 1992
- جایزه فرانسوا تروفو جشنواره فیلم جیفونی به خاطر مجموعه آثار 1993
- جایزه پیر پائولو پازولینی 1995
- مدال طلا فدریکو فلینی یونسکو 1995
- دریافت نشان شوالیه هنر و ادب فرانسه لژیون دونور 1996
- برنده نخل طلایی جشنواره فیلم کن 1997
- جایزه یادبود ویتوریو دسیکا 1997
- برنده مدال طلای فلینی 1997
- جایزه اسکندر طلایی، جشنواره بین المللی فیلم تسالونیکی 1999
- شیر نقره ای جشنواره فیلم ونیز 1999
- لوح طلایی پانوراما سینمای اروپا 1999
- جایزه ویژه جشنواره فیلم های مدیترانه ای مون پلیه 1999
- جایزه آکیرا کوروساوا جشنواره فیلم سانفرانسیسکو برای یک عمر دستاورد هنری 2000
- جایزه ویژه از وزارت فرهنگ و هنر لبنان 2000
- دکترای افتخاری دانشگاه اکول نرمال سوپریور 2003
- جایزه سینمایی کنراد ولف 2003
- نامزد عضویت مؤسسه فیلم بریتانیا 2005
- جایزه یک عمر دستاورد سینمایی جشنوارهٔ فیلم ایسلند 2005
- نشان افتخار پلنگ طلایی، جشنواره فیلم لوکارنو 2005
- جایزه یک عمر دستاورد جشنواره بین المللی فیلم ایروان 2005
- برنده جایزه هانری لانگلوا 2006
- دکترای افتخاری دانشگاه تولوز 2007
- نشان استاد بزرگ جهان، جشنواره فیلم کلکته 2007
- جایزه افتخاری فیلمساز، جشنواره فیلم ونیز 2008
- دریافت جام جم 2008
- جایزه جایزه شایستگی سینمایی برای یک عمر دستاورد سینمایی جشنواره فیلم مونیخ 2010
- دکترای افتخاری دانشگاه پاریس 2010
- خوشه طلایی جشنواره بین المللی فیلم وایادولید 2010
- نشان افتخار دولت ژاپن 2013
- نشان دکوراسیون علوم و هنر اتریش 2014
- جایزه یک عمر دستاورد سینمایی جشنواره بین المللی فیلم پرتقال طلایی آنتالیا 2014
- عضویت در آکادمی علوم و هنرهای سینمایی اسکار 2016
کتاب های کیارستمی
- باد و برگ (شعر)
- حافظ به روایت کیارستمی
- سعدی از دست خویشتن فریاد
- همراه با باد
- ده (10)
- گرگی در کمین
- جزئی از غزلیات شمس (آتش)